• Wpisów: 221
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 11:17
  • Licznik odwiedzin: 50 589 / 2032 dni
 
xdlubietoxdd
 
Przepis :
Składniki na 4 porcje (poj. 100 ml): Galaretka z Kahlua* 30 ml wódki (2 łyżki) ½ łyżeczki żelatyny 90 ml likieru Kahlua Śmietanowa Panna Cotta: 1 łyżka zimnej wody ½ łyżeczki żelatyny ¾ szklanki śmietanki do ubijania 30 % 2 łyżki cukru Szczypta soli ¼ szklanki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: gałka muszkatołowa i starta czekolada do posypania.

Przygotowanie galaretki z likieru Kahlua rozpoczynamy od wlania do małej miski lub filiżanki wódki i dodania do niej żelatyny. Całość pozostawiamy do napęcznienia. Tak przygotowaną mieszankę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej podgrzewając ją 10 s lub podgrzewając ja na parze wodnej do rozpuszczenia żelatyny. Dodać likier, wymieszać i rozlać do przygotowanych kieliszków o pojemności 100 ml. Ja postanowiłam rozlać płyn do dwóch kieliszków na osobę o mniejszej pojemności ( muszą być na tyle szerokie, aby była możliwość jedzenia z nich łyżeczką), Aby uzyskać efekt skosu, ustawiłam kieliszki w foremce do przenoszenia jajek. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Przygotować śmietanową część zalewając żelatynę zimna wodą do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy słodką śmietankę dodając do niej cukier i odrobinę soli. Nie gotować!


Gorącą śmietanę zestawić z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Do odmierzonej kwaśnej śmietany dodajemy ekstrakt z wanilii i lekko ubijamy. Powolutku nie przerywając ubijania wlewamy małym strumieniem, gorącą słodką śmietankę z rozpuszczoną żelatyną. Pozostawiamy do ostygnięcia, często delikatnie mieszając od dołu do góry. Kiedy masa będzie ostudzona, przelewamy ją przez mały lejek na zastygłe galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypujemy startą gałką muszkatołową i czekoladą. Ja ozdobiłam dodatkowo kleksem z bitej śmietany.
*___*

  •  
  • Pozostało 1000 znaków
Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
skomentuj
  •  
  • Pozostało 1000 znaków